Houtlands Harmonieorkest

Voor het ontstaan van het Houtlands Harmonieorkest (die vroeger "Jongelingskring" heette) moeten we teruggaan naar de 19de eeuw. In die tijd was het verboden om op zondag te werken. Op zondagnamiddag, na een zware werkweek, kwamen de jongeren dan ook samen om plezier te maken. Als gevolg van een rondzendbrief uit 1854 ontstonden er vervolgens verscheidene jongerenverenigingen in Europa. In Torhout is de “Jongelingenkring” in deze context ontstaan. Samen muziek maken was in de beginperiode echter nog niet aan de orde.

Later, in 1869, werd een brass band genaamd “De Jongelingskring” opgericht. Het was de bedoeling om de processies die in Torhout gehouden werden, muzikaal op te luisteren, een traditie die vandaag in Spanje nog bestaat. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de brassband zeer succesvol en kon het rekenen op veel musicerende jongeren. Maar eens de oorlog begon, moesten de activiteiten al snel tijdelijk gestaakt worden wegens een gebrek aan jonge mannen.

In tegenstelling tot veel andere blaasorkesten breidde “De Jongelingskring” zich na de Eerste Wereldoorlog sterk uit. Een jonge priester-dirigent, Mr Lietaert, vormde de brassband om tot een harmonie door er houten blaasinstrumenten en dwarsfluiten aan toe te voegen. Maar jammer genoeg maakte de Tweede Wereldoorlog ook nu een einde aan het succes van de harmonie.

Pas in 1967 ging het weer in stijgende lijn met “de Jongelingskring”, toen een jonge en heel gemotiveerde dirigent, Willy Verhelle, aangetrokken werd. Hij kon de oudere muzikanten overtuigen om terug mee te spelen in het orkest en tegelijkertijd leidde hij nieuwe, jonge muzikanten op. Hij stak veel energie in de opleiding van de muzikanten aan de plaatselijke muziekschool, die ook nu nog een sterke reputatie heeft. De harmonie stelde zich op politiek en ideologisch vlak neutraal op zodat iedereen die dat wilde kon toetreden tot “De Jongelingskring”.

Om zijn 125ste verjaardag te vieren, ging “De Jongelingskring” in 1994 op concertreis naar Foios (Valencia). Daarna werd de harmonie nog drie keer kampioen van België in superieure afdeling. Begin 2003 gaf Willy Verhelle, na meer dan 35 jaar het orkest gedirigeerd te hebben, de muzikale leiding door aan de toen 30-jarige Nico Logghe.

In 2018 werd besloten om de "Jongelingskring" om te dopen tot het "Houtlands Harmonieorkest". Hierdoor lag de naam meer in lijn met de 2 jeugdafdelingen ("Houtlands Jeugdensemble" en "Houtlandse Benjamins").

 

Houtlands Jeugdensemble

 

Houtlandse Benjamins